Pět dětí ve věku 6 a 7 let uvařily dva lahodné chody na ohni a čaj. První bylo „zeleninové sabdží“ (patří mezi indické hlavní jídlo) a potom sladkou jahodovou halvu. Děti nasbíraly dříví, pak zvládly samy rozdělat oheň, nakrájet zeleninu, připravit čóns, restovat, míchat, doplňovat i solit či sladit. V čaji byly šípky, trnky, jitrocel, mateřídouška a řebříček, vše nasbíraly děti. Dospělí v tomto vaření vůbec nefigurovali (pouze radili). Složitější to děti měly v tom, že oheň je živel, a nedá se tak lehce regulovat jako elektrický či plynový sporák :-). Z minulých vaření už byly také zvyklé, že vaření na ohni znamená vaření s dýmem. Nakonec děti oba chody obřadně a se zvonečkem, dle védské tradice, nabídli na oltáříku, pozvaly všechny známé, malé i velké, z okolí na oběd, samy oba chody rozdaly, přidaly se k jedlíkům, a všem moc chutnalo. Hned na to se nás ptaly, kdy bude další vaření.
Vaření na ohni – jen děti!
31
Říj